Deze website gebruikt funtionele cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
(Groot)Ouders kunnen op verschillende manieren hun kind helpen met een huis kopen. Een lening of schenking ligt het meest voor de hand, maar ouders kunnen ook een woning kopen en die verhuren aan hun kind. Welke optie past bij jou?
En zijn dan globaal 3 mogelijkheden:
1. (Groot)Ouders schenken voor de woning of hypotheek
Ouders mogen jaarlijks een beperkt bedrag belastingvrij schenken aan hun kind. Bij een schenking die wordt gebruikt voor de woning is deze schenkingsvrijstelling ruimer. In 2019 mogen ouders eenmalig tot € 100.800,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. Voor de vrijstelling moet de begunstigde tussen 18 en 40 jaar jaar oud zijn.
2. (Groot)Ouder en kind sluiten een familiehypotheek
Met een familiehypotheek leent het kind een deel van het aankoopbedrag van de (groot)ouders, in plaats van de bank. Samen spreken ze hiervoor een rente af, welke onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is. Als de ouders daarbij de hypotheekrente (deels) terug schenken, wordt dit niet meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.
Met een familiehypotheek kun je dus meer lenen tegen een lagere maandlast. (Groot)Ouders betalen minder belasting over het vermogen door het te investeren in de hypotheek voor hun kind. Daarnaast ontvangen ze een rente die meer oplevert dan de lage spaarrente van dit momen.
3. Ouders tekenen mee
Ouders kunnen de hypotheekakte 'meetekenen'. Zij zijn dan ook aansprakelijk voor de hypotheek als het kind deze niet meer kan betalen. Om mee te tekenen op de hypotheekakte, wordt ook bij de ouders onderzocht of zij voldoende financiële middelen hebben. Deze eisen zijn bij elke geldverstrekker anders.
Ten slotte kunnen ouders ook zelf een woning kopen en die vervolgens verhuren aan hun kind. Dit is een sterk onderschat alternatief voor de familiehypotheek. Bijkomend voordeel van verhuur is dat deze constructie overzichtelijker is dan een familielening.
Door hulp van je (groot)ouders in te schakelen, maak je dus meer kans op de huizenmarkt. Als je het slim aanpakt, verlaag je ook nog eens je toekomstige maandlasten.
Ook voor de ouders heeft het verschillende voordelen. Zij betalen minder belasting op hun vermogen en over een schenking. En het is mogelijk een hoger rendement te halen op het vermogen.
Laat ons je mogelijkheden berekenen
Niet elke geldverstrekker biedt de mogelijkheid voor ouders om te helpen met een hypotheek. Ook moet je erop letten dat je binnen de geldende fiscale regels valt om een onverwachte belastingaanslag te voorkomen. Daarbij is het zaak de gekozen oplossing zorgvuldig vast te leggen om eventuele discussies te voorkomen.
Het is daarom aan te raden om hierbij een hypotheekadviseur in te schakelen. Dit start met een berekening van de mogelijkheden voor ouders om te helpen bij de hypotheek van een kind.